Sos grzybowy 4 osoby
5
Składniki:
  • 200g szynki konserwowej
  • 300-400g grzybów świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 40g oliwy z oliwek
  • 100 ml. Wina białego wytrawnego
  • 100 ml. Śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

 

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć w kolejności: pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę szynkę konserwową, grzyby krojone w paseczki, posiekany czosnek. Zalać winem do odparowania, doprawić do smaku i dusić do miękkości grzybów. Na koniec zaprawić śmietaną i posypać posiekaną natką pietruszki. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i połączyć z gotowym sosem.
Sugerowany typ makaronu –Ppapardella szeroka, Zygzak

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem