Na rozgrzanej oliwie podsmażyć w kolejności: pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę szynkę konserwową, grzyby krojone w paseczki, posiekany czosnek. Zalać winem do odparowania, doprawić do smaku i dusić do miękkości grzybów. Na koniec zaprawić śmietaną i posypać posiekaną natką pietruszki. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i połączyć z gotowym sosem.

Sugerowany typ makaronu –Ppapardella szeroka, Zygzak
Image

Składniki:

  • 200 g szynki konserwowej
  • 300-400 g grzybów świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 100 ml. Wina białego wytrawnego
  • 100 ml. Śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki