Na rozgrzanej oliwie podsmażyć w kolejności: pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę szynkę konserwową, grzyby krojone w paseczki, posiekany czosnek. Zalać winem do odparowania, doprawić do smaku i dusić do miękkości grzybów. Na koniec zaprawić śmietaną i posypać posiekaną natką pietruszki. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i połączyć z gotowym sosem.
Sugerowany typ makaronu –Ppapardella szeroka, Zygzak
Sugerowany typ makaronu –Ppapardella szeroka, Zygzak

Składniki:
- 200 g szynki konserwowej
- 300-400 g grzybów świeżych lub mrożonych
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 100 ml. Wina białego wytrawnego
- 100 ml. Śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki