Do garnka wlać oliwę, pokrojony w kostkę boczek i cebulę smażyć do zrumienienia. Następnie dodać marchewkę startą na tarce i drobno pokrojony seler. Po podsmażeniu dodać posiekany czosnek i mięso mielone. Gdy mięso zmieni kolor wlać wino, gotować aż wino odparuje. Wszystkie składniki przesmażyć z koncentratem, dodać pomidory, cukier, sól, pieprz i gałkę. Na wolnym ogniu gotować ok. 1 godz. mieszając od czasu do czasu. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, połączyć z gotowym sosem i posypać startym parmezanem.

Sugerowany typ makaronu – wstążka szeroka, Casarecce/ gniazda domowe.
Image

Składniki:

  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 600 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.