Do garnka wlać oliwę, pokrojony w kostkę boczek i cebulę smażyć do zrumienienia. Następnie dodać marchewkę startą na tarce i drobno pokrojony seler. Po podsmażeniu dodać posiekany czosnek i mięso mielone. Gdy mięso zmieni kolor wlać wino, gotować aż wino odparuje. Wszystkie składniki przesmażyć z koncentratem, dodać pomidory, cukier, sól, pieprz i gałkę. Na wolnym ogniu gotować ok. 1 godz. mieszając od czasu do czasu. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, połączyć z gotowym sosem i posypać startym parmezanem.
Sugerowany typ makaronu – wstążka szeroka, Casarecce/ gniazda domowe.
Sugerowany typ makaronu – wstążka szeroka, Casarecce/ gniazda domowe.

Składniki:
- 100 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 średnia marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 600 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.