Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekany jak najdrobniej boczek i cebulę pokrojoną w kostkę. Po zrumienieniu boczku dodać posiekany czosnek i wino do odparowania. Następnie dodać cukinię pokrojoną w kostkę, doprawić i gotować ok. 20 min. Na koniec zaprawić sos śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, połączyć z gotowym sosem.

Sugerowany typ makaronu – papardelle, biało- zielony
Wersja fit – makaron pełnoziarnisty
Image

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g oliwy z oliwek
  • 100 ml. wina białego wytrawnego
  • 100 ml. Śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku