Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekany jak najdrobniej boczek i cebulę pokrojoną w kostkę. Po zrumienieniu boczku dodać posiekany czosnek i wino do odparowania. Następnie dodać cukinię pokrojoną w kostkę, doprawić i gotować ok. 20 min. Na koniec zaprawić sos śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, połączyć z gotowym sosem.
Sugerowany typ makaronu – papardelle, biało- zielony
Wersja fit – makaron pełnoziarnisty
Sugerowany typ makaronu – papardelle, biało- zielony
Wersja fit – makaron pełnoziarnisty

Składniki:
- 2 cukinie
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 20g oliwy z oliwek
- 100 ml. wina białego wytrawnego
- 100 ml. Śmietany 18%
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku